تپه و کتیبه کوشک زر ، مربوط به هزاره های اول تا پنجم قبل از میلاد
تل ده ورون خنجشت ، قدمت تاریخی اسلام
تل چشمه دزدون ، هزاره قبل از میلاد
حمام پهلوانی ، زمان قاجاریه
قلعه شهر آشوب ، بخش حسن آباد مربوط به زمان زندیه
کاروانسرای شاه عباسی ، مربوط به زمان صفویه
کتیبه کوه بل
حوض دختر گبر واقع در تل قلات
کشف مُهر و اثر مُهر به همراه بقایایی از معماری خشتی و تعداد بیشماری سفال و استخوانهای جانوری، سکونت انسان پیش از تاریخ را در تپه مِهرعلیفارسی واقع در پشت سد ملاصدرا ثابت میکند.
کاوش روی تپه پیش از تاریخ مهرعلیفارسی قدمت این تپه باستانی را تا دوره "لپویی" (هزاره چهارم پیش از میلاد) و دوره "باکون" (هزاره پنجم پیش از میلاد) اثبات می کند. این در حالی است که با ادامه آبگیری سد ملاصدرا؛ این محوطه باستانی غرق میشود.»
تا کنون مُهر، اثر مُهر، بقایایی از معماری خشتی و تعداد بیشماری سفال و استخوانهای جانوری در این تپه باستانی یافت شده است که به دورههای نامبرده مربوط میشود. این آثار همچنین بیانگر آن است که انسان در طول مدت زیادی روی تپه سکونت داشته است و باستانشناسان به امید یافتن دورههای قدیمیتر کاوش روی تپه را ادامه میدهند.»
تپه مِهرعلیفارسی درست در آخرین نقطه آبگیری سد ملاصدرا واقع شده است و در صورتی که این سد تراز آب را کمی پایینتر میآورد این تپه باستانی غرق نمیشد.
هماکنون آبگیری سد ملاصدرا آغاز شده و بخشهایی از سطح تپه نیز زیرآب رفته است. باستانشناسان تلاش میکنند تا با ادامه کاوش این تپه باستانی را نجات دهند.
تپه باستانی مِهرعلیفارسی در شمال استان فارس و در نزدیکی شهر اقلید و سده، و در پشت سد ملاصدرا واقع شده است.